19.7.16

Reiken naar een goed gevoel omdat de waarheid niet bestaat.

“Je moet het opbouwen,” leg ik mijn cursisten uit. “Je begint met een woord of korte zin die je opluchting geeft. Daarna schrijf je een ander woord of korte zin op die jou een nog beter gevoel geeft. En zo ga je door. Het werkt als een lawine. In het begin is het moeizaam om in beweging te komen, dan zul je moeilijk op woorden kunnen komen die je een goed gevoel geven, maar uiteindelijk zullen ze met gemak uit je pen vloeien.”

Mijn cursisten kijken elkaar vragend aan. Het lijkt een onzinnige oefening: blaadjes vullen met onzinnige teksten enkel en alleen omdat het goed voelt?! Maar wie het doel begrijpt, ziet in dat het helemaal niet zo nutteloos is als dat het lijkt.

Wetenschap, waaronder het HeartMath Institute, heeft bewezen dat je creëert met je gedachten en gevoelens. Vooral je gevoel heeft grote invloed op wat jij ervaart als waarheid. Wie zich angstig voelt zal vooral angstige dingen in zijn omgeving waarnemen, terwijl diegene met (zelf)vertrouwen in diezelfde situatie weinig tot geen angst zal ervaren.
Dreaminess - Tomasz Alen Kopera  
De oorzaak van een gevolg is altijd een gedachte (overtuiging), plus het gevoel dat daardoor wordt opgeroepen.
Stel bijvoorbeeld dat je in je jeugd bent afgewezen. Uit angst voor herhaling ben je constant gefocust op het voorkomen van afwijzing. Misschien ga jij mensen afkeuren of zelfs mijden om te voorkomen dat zij jou als eerste afwijzen. Of misschien ontzeg je jezelf dingen uit angst dat mensen je er om verwerpen. Maar ondanks je voorzichtigheid, merk je dat je toch telkens in situaties terecht komt waarbij (het lijkt dat) mensen je afwijzen. 
Een ander, in diezelfde omstandigheid, zal het niet eens opvallen dat hij of zij wordt afgewezen. Maar omdat jij, als het ware met een vergrootglas, zoekt naar afwijzing, zul je die altijd vinden. 

Alles wat je nu waarneemt is dus een gevolg van wat je in het verleden (een seconde, een paar dagen of jaren geleden) hebt gedacht en gevoeld. Wat je gadeslaat heeft dus niets te maken met de realiteit, het nu of de toekomst, aangezien het enkel een gemanifesteerd gevoel is uit het verleden. Alleen als je hetzelfde blijft denken en voelen, zal de ‘realiteit’ die je nu ervaart bevestigd, of beter gezegd, herhaalt worden in je (nabije) toekomst. Dat geldt ook voor lichamelijke en emotionele pijn. Zolang we de pijn als werkelijkheid blijven zien, zal de pijn zich herhalen en dus bevestigd blijven worden.

Om oude angsten en pijnen te helen hoef je niet perse terug naar het moment van oorsprong. In plaats daarvan kun je, op het moment dat je een onaangename emotie ervaart, je focussen op hetgeen dat opluchting geeft en dus een beter gevoel. Dat doe je door eerst te accepteren wat er NU in je ervaring is. Zodra je je verzet opgeeft, voel je meteen opluchting. Daarna bedank je het gevoel, omdat het je toont wat je niet wilt en omdat het je tegelijk laat ervaren wat je dan wel wilt.

Je gevoel in het heden bepaald je toekomst
Door bewust je aandacht te verleggen naar wat je wel wilt, verander je je gevoelens. Dit geeft niet de garantie dat je krijgt wat je wel wilt, maar omdat jouw binnenwereld verandert, ga jij de buitenwereld (inclusief je eigen lichaam) anders ervaren dan voorheen.

De oefening die ik mijn cursisten gaf is een ideale ochtendoefening. Door ’s ochtends al te reiken naar een zo’n goed mogelijk gevoel zul je de rest van de dag minder makkelijk uit het veld worden geslagen door oude pijnen en angsten en zal je getoond worden dat wat je wilt wel degelijk mogelijk is.

Heb je andere ‘tips en tricks’ om je gevoel te verbeteren? Deel ze dan hieronder.
Alvast bedankt.

Liefs,
Bianca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten